De lastpost een veelstemmig verhaal Passie naar Matteus  
www.delastpost.nl
 
Go to the English part of this website
 terug

De lastpost

vuller vuller
Blogjes & nieuws
Over deze passie 
Go to the English language pages The nuisance
Alle liederenNaar een submenu in deze website
In een notendop 
Auteurs 
Uitvoeringen:
- 2020: Dominicuskerk A'dam
- 2020: Erasmusgebouw
beide afgelast 
- 2019: Studentenkerk
- 2018: RU, "C"
- 2017: HAN, I/O-gebouw
- 2016: Huygensgebouw
- 2016: Ontmoetingskerk
- 2015: Erasmusgebouw
- 2014: Première
- meer ...
Documentaires
Publicaties
Projectkoor 
Project
Stichting
Steun de lastpost 
LastpostpostNaar een submenu in deze website 
PersinformatieNaar een submenu in deze website 
Contact & colofon 

 

 

 

Het uitvoeringsschema van dit concert.
Zie de pdf om het te kunnen lezen. Vraag om de Excel-versie om er mee verder te werken.

2 april 2015: op de campus

Iedereen zei vorig jaar: "jullie moeten hiermee doorgaan." En zo gebeurde. Het projectkoor werd Campuskoor Veelstemmig - en wilde de passie opnieuw uitvoeren. Zo groots als vorig jaar, dat was niet haalbaar. Dan liever ánders. Kleinschaliger, dichter op het publiek. En dan liefst een studentenpubliek, want daar is De lastpost in eerste instantie voor geschreven. En dus een uitvoering in het hart van de campus.

We vonden een fascinerende locatie: de trap van het Erasmusgebouw, met allerlei ruimtelijke mogelijkheden en vooral los rondlopend publiek. En een tijd: Witte Donderdag, direct na het sluiten van de Refter, één deur verder. Niet alle delen - een uur is lang genoeg; en met de overgangen vertolkt door het Studententheater. En: boventiteling, zelfs met de noten van de publiekszang.

Het werkte. Een gestaag groeiend publiek - toevallige voorbijgangers bleven kijken. 175 mensen, de helft studenten, inderdaad staand, de meesten vanaf de bovenverdieping. Brood en wijn ronddelen. En flink meezingen bij Van hand tot hand en Adieu.

Documentaire

Registratie op video

Fotoverzamelingen

  • Stills uit de videoimpressie
  • Foto's van het concert door Jacques Mertens
  • Foto's van de try-out in de Studentenkerk

Uitgevoerd

  • De spreadsheet (pdf) met tijden, uitvoerenden, etc.
  • Vraag om de Excel-versie om er mee verder te werken.

Materiaal, info

Blogjes

  • Zie de Go down to a section in this page, same window voorpaginablogjes over dit concert.
Jezus preekt op het tempelplein. Het volk beaamt luidkeels zijn profetie.
Trap, overloop, kleine trap. Erboven de tekstprojectie. Linksboven zie je een hoekje van het publiek van de bovenverdieping.
 
Uitvoerenden:
- Campuskoor Veelstemmig o.l.v. Willibrord Huisman
- Leden van Studentenkoor Carmina Ludicra o.l.v. Nathan Tax
- Studententheater Op hoop van Zegen o.l.v. Renee Huismans
 
Stichting Veelstemmige verhalen:
Vera de Winter, Clarissa van Galen, Caro Fischer.
Technische commissie:
Bryan van den Broek, Martijn Beukenhorst, Robert Renzema
Koorbestuur:
Lisa Hilderink, Lennert van Tilburg, Laura Poels, Laurens van Eijck
Ensemble: Iris Organiseert
Advies concertformaat: Eva Huisman
Logo, poster & flyer: Eva Huisman
Programmaboekje: Bart de piraat
Videoregistratie: Lies Bruines, FirefLies Productions
Videoimpressie: Oogomoog
 
Met dank aan:
- Radboud Universiteit
- Studentenkerk Nijmegen
- Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
- Cluster Ondersteuning
- Facilitair bedrijf
- Universitair Vastgoed Bedrijf
- Mediatechniek
- Notaris Stoker
- Donateurs 
 
12 juni 2015

Veelstemmige videoimpressie

Wat bezielt deze mensen? Wat ervaren ze? Wat gebeurt er allemaal?

Zulke vragen kregen Anna van de Weygaert en Mies Mikx plotseling voorgelegd. Met de opdracht om daar ter plekke, improviserend, een korte documentaire van te maken. Ze werken bij Oogomoog; en Oogomoog kan dat, zo weten we op de Radboud Universiteit.

Het resultaat is verbluffend, kijk zelf maar. Allerlei mensen, van toeschouwer tot regisseuze, geven kernachtig hun visie terwijl je in beeld ziet wat ze bedoelen. Rake fragmenten uit het afgelopen Go down to a section in this page, same window concert, mooi gefilmd en gemonteerd door Thijs van Gasteren.

"Ik was er echt door geroerd," zegt Anna. "Ik zou wel mee willen zingen," zegt Mies. En Thijs, die zegt het met z'n montage.

  • Zie de video op YouTube, 7 minuten, en verwonder je.
  • Bezoek Oogomoog
  • Mail ons al je reacties!
Still uit de video - klik voor maxversie
Anna vroeg willekeurige mensen uit het publiek naar hun ervaringen. Je ziet ze even in beeld, dan praten ze door en zie je de opnamen van de uitvoering waar ze over spreken.
14 mei 2015

De lastpost op de trap - op video

Op het allerlaatst een concert filmen dat zich overal om je heen afspeelt. Het leek onmogelijk, maar Lies Bruines deed het. Vandaag stuurde ze haar registratie van het afgelopen Go down to a section in this page, same window concert. Soepel gemonteerd, veel aandacht voor detail, en - gezien de bizarre ruimte - heel behoorlijk geluid. De rauwste koorpassages, de zachtste treurzang, schertsende acteurs, het voluit zingend publiek: het staat er allemaal prima op.

Filmwetenschapper Lies Bruines heeft net haar eigen videobedrijf FirefLies Productions opgericht. "Ik werk al jaren met films, als voorviewer bij kortfilmfestival Go Short, en als coördinator van de publieksdiensten bij arthouse LUX. Dan wordt het toch tijd dat ik zelf eens ga filmen", zegt ze.

We zijn blij dat we net op tijd waren. Dank, Lies!

Still uit de video - klik voor maxversie
Dit jaar met theater: Judas wordt overgoten met bloed.
29 maart 2015

Boventiteling met noten, het werkt

De noten zijn mooi, maar de teksten zijn essentieel. Twee jaar geleden hadden we al een tekstboekje voor tijdens het concert, maar publiek dat in een boekje gedoken zit is niet prettig.

Vorig jaar hadden we tekstprojectie links en rechts van het podium. Gevolg: publiek ziet in een oogwenk de tekst en kijkt verder naar de uitvoerders. Een aanrader voor elk concert.

Maar voor de liederen die het publiek meezong wwaren we er nog niet: de noten stonden in het boekje, met de tekst er klein onder. Willibrord kon dirigeren wat-ie wilde, maar juist de zangers onder het publiek zagen hem niet.

Dit jaar hebben we het echt voor elkaar: boventiteling, met voor elke meezingregel zowel de tekst als de noten, en daaronder dus de armen en gezicht van de dirigent.

Zondag, op de try-out in de studentenkerk, bleek dat het werkte. Zelden zong een publiek zo overtuigend mee!

  • Zie desgewenst de powerpoint: pptx of pdf.
Klik voor vergroting.
Tekstprojectie met noten via powerpoint en beamer. Met Iris van Iris Organiseert en Martijn van de Technische Commissie. 
25 maart 2015

Uitvoering in 3D

Het eerste concert van De lastpost, in 2013, beleefde je in één dimensie: het koor stond op een podium. De première vorig jaar, toen kwamen de koorleden uit alle hoeken: twee dimensies. Maar volgende week, 2 april, dan is het echt 3D: de zangers zingen voor, achter, links, rechts, boven en onder je.

Niet alles tegelijk natuurlijk. Voor elke scène en voor elke scènewisseling zijn er schema's uitgedacht. De technische commissie rekent en plant zich suf om alle consequenties voor stoelen, deuren, standaards, en vooral licht uit te rekenen.

"En dat valt nog niet mee," zegt Bryan van den Broek, student Moleculaire Levenswetenschappen, nu het brein achter de verlichting. Hij staat voor flinke uitdagingen. "Het is erg mooi dat die zangers telkens anders staan en ook verschillende emoties naar voren brengen. Dat probeer ik dan goed in het licht te zetten. Maar de regie verandert nog steeds..."

Om het nog erger te maken is geen generale mogelijk in de week voor het concert - er zijn dan tentamens. "We moeten het neerzetten, een uurtje tevoren uitproberen, en dat is het dan."

We hebben er alle vertrouwen in dat het gaat werken. Dank, Bryan!

Klik voor vergroting.
[Pas op, spoiler!] In "Ik lijk wel gek" vertelt Simon van Kyrene hoe hij dat kruis omhoog moet sjouwen. Het koor dat zijn lied zingt komt stap voor stapje, van beneden en loopt dan om je heen.
24 maart 2015

IJverig en prettig repeteren

Campuskoor Veelstemmig is ijverig aan het repeteren voor het komende concert. Zeer geconcentreerd op de trappen van het Erasmusgebouw, zeer losjes maar hard werkend en veel lachend in de Studentenkerk.

Telkens met maar driekwart van de zangers - ziekte, werk, deadlines, tentamen, ouderbezoek, alles vecht om prioriteit.

Maar op het concert zijn we met 35.

Sanne maakte foto's op de repetities. Samen geven ze een goed beeld hoe het er aan toe gaat.

  • Fotoserie (klik op de eerste foto, blader verder)
  • Kom meezingen op de open repetities, 13 en 20 april
  • Veel koorleden oefenen online. Dat kun jij ook, bijvoorbeeld bij Adieu, dat door het publiek wordt meegezongen. Rechtsonder in de pagina van Adieu zie je partituur. Klik op afspelen.
  • Meer over de online partituren.
  • Blogje Go down to a section in this page, same window Langstudeerders, 2013
Klik voor vergroting.
Opstelling op de trap, voor de weinige stukken waar niet iets bijzonders mee is, qua regie. Ja, papiertjes! Sommige zangers kennen de tekst nog niet helemaal uit het hoofd. Straks wel.
17 maart 2015

Non ludicra sed horribilis

Studentenkoor Carmina Ludicra is alom bekend om z'n lichtvoetige uitvoeringen van de hilarische operettes van Gilbert & Sullivan. Lachwekkende liederen, carmina ludicra.

Zoniet nu. Zeven zangers uit Carmina Ludicra zingen vooral de huiveringwekkende liederen. Het pikdonkere gebed op de olijfberg, de smeekbede van mevrouw Pilatus, de schimmige sound bytes in de geseling, de spottende omstanders rond het kruis, de inkeer van de centurion, en het intens droeve rouwlied. Ze zijn er niet bang voor.

Bijeengehaald door toporganisator Iris van Heesch, muzikaal geleid door Nathan Tax; beide van begin af aan bij het passieproject betrokken.

Het gaat onvergetelijk worden. Non ludicra sed horribilis.

Gelegenheids-
ensemble van
zeven zangers
uit Carmina
Ludicra:

Nathan Tax,
Robert Kerssies,
Iris van Heesch,
Fenna van Dijk,
Jeske Roozen,
Veerle Driessen,
David Mokveld.
Klik voor vergroting.
11 maart 2015

Theater tussen de noten

Het was al een oude wens: zo'n passie moet je niet alleen horen, die moet je ook zien. Niet alleen de zangers die je aankijken, nee, ook mensen die de ruimte, de vaardigheid en het lef hebben om te bewegen en te spreken.

Dit jaar hebben ze de ruimte: op de trappen van het Erasmusgebouw. Theatermaker Renee Huismans leidt het Studententheater Op hoop van zegen. Vijf acteurs zullen de gezongen verhalen inleiden, overbruggen, anders vertellen, verbeelden.

"Wij zijn niet op de traditionele manier te werk gegaan," zegt Renee. "Het spel dat je ziet is bijna allemaal ontstaan vanuit de eigen improvisaties en ideeën van de spelers. Dus geen Jezus die aan het kruis wordt gehangen of apostelen die in slaap vallen na het laatste avondmaal. Maar wel de sferen en emoties die dit prachtige verhaal dragen, sferen die wij door middel van onder andere muziek- en episch theater en spoken word jazz aan u door zullen geven."
 

Tijdelijke foto. Klik voor vergroting.
Christel de Jong, Femke Degeling, Jochem Rolvink, Lieve van Voorthuijsen en Bert Donks zullen de uitvoering op de trappen een heel nieuwe dimensie geven.  Er komt nog een foto van alle vijf.
4 maart 2015

Poster in de overtreffende trap

Opnieuw verbluft logo-ontwerpster Go down to a section in this page, same window Eva met een wel heel erg treffende poster: afgebeeld op de trappen waarop de komende uitvoering gaat plaatsvinden.

"Het is een kwestie van perspectief," zegt ze. "Vanaf de begane grond zie je gewoon een trap. Maar als je van bovenaf kijkt, is het een kruis. En precies daar wordt die passie uitgevoerd."

Ze gebruikte de facebookfoto van het trappenhuis als sjabloon voor de poster. "Ik heb 'm gewoon als onderste laag onder het posterontwerp gestopt." Daaroverheen lopen alle lastpostbezorgertjes die het kruis dragen; dan de trappen; dan de tekst - waarbij ze nog veel nuttige adviezen had over wat die moest zijn.

Eva heeft minstens een VIP-zitplaats verdiend. Hoewel: "staan is leuker. Dan kun je nog eens van perspectief wisselen."

Animatie. Klik voor de poster.
25 februari 2015

Bart de Piraat maakt boekje

De liedteksten hoeven er niet meer in, maar ja, we willen toch wel een echt programmaboekje. Met de inleiding, achtergrond, uitvoerenden, sponsors, etcetera. Wie maakt dat?

"Ik," zei Bart, die we kennen van Carmina Ludicra, die ooit een piratenoperette uitvoerden. Wat blijkt? Zijn vormgeversbedrijf heet écht Bart de Piraat. Als je daar op bezoek gaat, dan zie je waarom. Hij maakt grappige animaties, die juist door hun grappigheid heel goed werken. Je blijft kijken, de boodschap komt over, de beelden blijven je bij. Bart kan dat.

Hij kan ook programmaboekjes vormgeven. Een animatie op papier, dat zal wel niet lukken, maar het zal vast en zeker een boekje worden dat bij de toon van dit concert past. Niet grappig, want dat is een passie niet; maar wel helder, open, toegankelijk.

Dank, Bart!

Maar kijk op zn website daar beweegt-ie.
Over hoe je je digitaal veilig kunt gedragen. Het werkt. Je kijkt voor je lol, daarna gedraag je je digitaal veilig. Doel bereikt.
Deze pagina is bijgewerkt op 13 februari 2016
© Willibrord Huisman,
Hendrik Jan Bosman,
Liesbeth Jansen,
2012-2024 en verder
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website is permanent in ontwikkeling.